Μήνυμα Δημάρχου

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες

βρεθήκαμε σήμερα εδώ σε μιά περίσταση υψηλής θεσμικής σημασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι το επιστέγασμα της εκλογικής διαδικασίας, με την οποία εκφράστηκε η επιθυμία του λαού μας γιά τα πρόσωπα που θα χειριστούν τις υποθέσεις του στην επόμενη πενταετία. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι εκδήλωση χαράς των νικητών –οι νικητές χάρηκαν και πανηγύρισαν το βράδυ των εκλογών· είναι η επίσημη διαβεβαίωση των εκλεγμένων, ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ευθύνη με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

 Αναλαμβάνουμε να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας όχι με όριο την καθημερινή γραφειοκρατική διαχείριση, αλλά με την υπέρβασή της, ώστε το δημοτικό συμβούλιο και οι παραγωγικοί φορείς του Δήμου μας να δρομολογήσουμε εκείνες τις αναπτυξιακές διαδικασίες που θα μας κάνουν πρωταγωνιστές στο νέο περιβάλλον που αναδύεται μέσα από την μεταβατική περίοδο που περνάμε.

Δεν θεωρητικολογούμε.

Δεσμευτήκαμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό την καθημερινότητα του πολίτη μας και να παγιώσουμε μια σύγχρονη λειτουργική σχέση τους με τις υπηρεσίες του Δήμου. Η δυσλειτουργία των τελευταίων χρόνων θα ξεπεραστεί. O στόχος μπορεί να φαίνεται απλός, αλλά η γνώμη μου είναι ότι αποτελεί μια πιο σύνθετη υπόθεση.

 Η προσπάθειά μας περνάει μέσα από την ενεργοποίηση και αναβάθμιση των τοπικών συμβουλίων και την λειτουργία σιγά-σιγά των γραφείων των πρώην κοινοτήτων. Καλώ τους εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους να επιδείξουν πάθος στην ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και στην επεξεργασία των θεμάτων τους. Οργανωμένα και συστηματικά θα προχωρήσουμε. Αλλιώς δεν γίνεται.

Προεκλογικά είχαμε αναφερθεί στους δύο πυλώνες της τοπικής οικονομίας, τον αγροτικό και τον τουριστικό. Διεκδικούμε τη σύνθεση των δύο παραγωγικών δράσεων.

Ξεκινώντας την θητεία μας, θέλω να τονίσω με τρόπο απόλυτο, ότι η προσπάθειά μας θα είναι ισοβαρής απέναντι και στους δύο αυτούς πυλώνες έχοντας γνώμονα την απολύτως ορθολογική και διαφανή διαχείριση πόρων, υποδομών και δυνατοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που μας προσφέρονται από τα προγράμματα και τις δράσεις που αρχίζουν να τρέχουν αυτή την περίοδο: ΕΣΠΑ ΛΙΝΤΕΡ  τομεακά προγράμματα κ.λπ. 

Και επαναλαμβάνω: όχι απλή διαχείριση. Οργάνωση, τεχνογνωσία και κυρίως ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ. Είμαστε ένας ενεργός Δήμος που παράγει και απαιτούμε να πάρουμε το μερίδιο που μας ανήκει. Δίπλα στις δύο παραπάνω παραγωγικές δραστηριότητες  ρόλο έχουν ο πολιτισμός οι τέχνες τα γράμματα όχι ως αυτοσκοπός αλλά ενταγμένα στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Τα μνημεία, η παράδοσή μας, οι εκκλησίες η βιβλιοθήκη είναι στοιχεία του πολιτισμού, που οφείλουν να συνδιαλέγονται με το σήμερα, με τους νέους και τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης και δράσης.

Η αλήθεια είναι όμως, όπως και να το κάνουμε,  «λεφτά δεν υπάρχουν». Καλούμαστε τώρα να διαχειριστούμε τα ελάχιστα οικονομικά μας με προσοχή, διαφάνεια και μακριά από σπατάλη και αρπαχτές.

Μετά τις εκλογές, εγώ και οι συνεργάτες μου, προσπαθήσαμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για την κατάσταση του Δήμου. Η εικόνα που σχηματίσαμε μέχρι τώρα είναι μάλλον ασαφής και θα περάσει αρκετός καιρός ώσπου να ξεκαθαρίσει. Όπως και να ‘χει, προτιθέμεθα να κοιτάξουμε μπροστά και να αγωνιστούμε οραματικά αλλά και ρεαλιστικά για να βάλουμε τάξη και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Καλώ όλους τους δημότες μας να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας, να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό, και να πιστέψουν ότι ό,τι γίνεται στο Δήμο   είναι δική τους υπόθεση. Θα δεχθούμε την οποιαδήποτε πρόταση και θα την εντάξουμε στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε.

Σ’ αυτό το σημείο θα ‘θελα να τονίσω ότι θεωρώ δεδομένη την συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, τους γυναικείους συνεταιρισμούς, τον δασικό συνεταιρισμό, τους επαγγελματικούς συλλόγους και όλους τους φορείς του Δήμου μας. Η Εκκλησία πρέπει να νοιώθει ότι ο Δήμος θα είναι συνεργός στο κοινωνικό της έργο και θα την βλέπει πάντα ως σημαντικό φορέα της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι γνωρίζουν τις απόψεις μου και έχουν πλήρη συνείδηση των κατευθύνσεων που είχαμε μαζί συναποφασίσει. Ανάμεσα στην περίοδο που φτιάχναμε τον συνδυασμό και διεξήγαμε προεκλογικό αγώνα, και στο σήμερα δεν άλλαξε τίποτε ως προς τους στόχους. Είχαμε μιλήσει για την ανάγκη διαφάνειας, πολλής δουλειάς, σοβαρότητας, ενεργοποίησης του κόσμου. Θέλω λοιπόν να απευθυνθώ σε όλους: εκλεγμένους, διορισμένους υπαλλήλους μόνιμους ή εποχικούς, συνεργάτες του Δήμου σημερινούς και αυριανούς, και να τονίσω ότι:

δεν θα ανεχθώ κανένα σύμπτωμα ιδιοτέλειας και ολιγωρίας.

Αυτοί που θα αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης πρέπει νά γνωρίζουν ότι μπαίνουν σε μια πενταετία σκληρής προσπάθειας για να μην πώ αυτοθυσίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ταλαιπωρηθούμε από ολιγωρία, αναβλητικότητα, χάσιμο χρόνου. Ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος.

Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι δεν αρκεί να εμφανίζονται στις συνεδριάσεις, αλλά πρέπει να ενημερώνονται για τα θέματα, να εισηγούνται με πληρότητα, να βοηθούν με κάθε τρόπο στην αποτελεσματική και παραγωγική λειτουργία των συμβουλίων. Το ζητούμενο είναι να έχουμε αποτέλεσμα, όχι να μαζευόμαστε απλώς και να λέμε ότι «είχαμε συμβούλιο». 

Από τους υπαλλήλους δεν ζητώ τίποτε περισσότερο απ’ το να κάνουν τη δουλειά τους, τη δουλειά που τους ανατίθεται κατά τον νόμο από τη διοίκηση του Δήμου.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ένα μόνο θα πω: παρακαλώ να ασκήσει με επιμέλεια και φροντίδα το καθήκον της απέναντι στον Δήμαρχο και την πλειοψηφία. Επιθυμούμε την γόνιμη αντιπαράθεση και θεωρώ ιδανική την σύνθεση στη λήψη των αποφάσεων. Ας διακρίνουμε όμως την γόνιμη από την στείρα αντιπαράθεση και ας αναζητήσει ο καθένας όσο πιο σοβαρά μπορεί την ουσία των πραγμάτων.

Τελειώνοντας εύχομαι το καλύτερο για τον καθένα από όλους σας στην περίοδο που ξεκινά και το καλύτερο για τον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου. Τα πράγματα είναι δύσκολα, οι ανάγκες πολλές, οι προκλήσεις πρωτοφανείς, τα στοιχήματα σοβαρά.

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη.

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου προέρχεται από τη συνένωση των δύο Δημοτικών Ενοτήτων Ζαγοράς, Μουρεσίου.

Επισκέπτες

Επικοινωνία

Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου (Δημοτικές Ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου).

Τηλέφωνο: 24263 50103Τ.Κ.: 37001Email: dzag.mour@gmail.com