Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκτελεσθέντων 27/5/1944 στη Συκή

Τρί, 14/05/2019 - 08:00 έως Τετ, 15/05/2019 - 07:45

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκαν στη Συκή, το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου , τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής , στις 27 Μαρτίου 1944. Οι εκτελεσθέντες μεταφερθήκαν οδικώς από χωριά του Ανατολικού Πηλίου και εκτελέστηκαν με χαρακτηριστική ψυχρότητα στο ρέμα ''Μπουρμπουλήθρα '', μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών ντόπιων που κρυβόντουσαν εκεί. Το μνημείο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Πλήθος κόσμου , ντόπιων και επισκεπτών παρευρέθηκε για να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα μετά από 75 χρόνια.

Η τελετή άρχισε με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, κ. Στέφανο Ι. Βαούτη και την αναφορά των κινήτρων του Συλλόγου για την δημιουργία του μνημείου. Μιας και το αρχικό μνημείο που κατασκεύασαν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, λίγο μετά την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου, βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη ρεματιά, το Δ.Σ. του Συλλόγου, αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα ομοίωμα του σε κεντρικό σημείο της Συκής και συγκεκριμένα, στον πευκώνα, στην είσοδο του χωριού, δίπλα από το ξωκλήσι της Παναγίας, ώστε να είναι προσβάσμο σε όλους. Στόχος όλων μας είναι το τραγικό αυτό συμβάν να γίνει ευρέως γνωστό και να μην ξεχαστεί από τις επόμενες γενιές η θύμηση του.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερείς πάτερ Θεοχάρη Αλαμάνα και πάτερ Κων/νο Χατζημητούλα, οι οποίοι έκαναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ακλούθησαν ιστορικές αναφορές στο τραγικό γεγονός από τον γραμματέα του Συλλόγου και απόφοιτο τμήματος Ιστορίας, κ.Ιωάννη Γκουμάκη και τον κ. Λάζαρο Εγνατιάδη ο οποίος είναι εγγονός ενός από τους εκτελεσθέντες, του Λάζαρου Κιουλούμουγλου ή Κιολούμογλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος συγγενών των εκτελεσθέντων καθώς και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών, η υφυπουργός εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη ,η αντιπερειφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι βουλευτές του Νομού μας, κ. Μάκης Μπαλλής, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Κώστας Στεργίου, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, κ. Νικόλαος Φουρτούνας και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ανέστης Αλτίνης εκ μέρους του Δημάρχου, Πρόεδροι και μέλη από τα Τοπικά Συμβούλια Τσαγκαράδας, Ανήλιου, Αγ. Δημητρίου, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Κισσού, Αφετών, Αργαλαστής και της Συκής, καθώς και μέλη πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων του Πηλίου.

Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες όλων ήταν η ευχή η χώρα μας να μην ξαναζήσει ποτέ παρόμοιες καταστάσεις από ξένους κατακτητές και η αντίδραση και απομόνωση που πρέπει να επιδείξει η σύγχρονη κοινωνία σε φαινόμενα αντισημιτισμού, φασιστικής συμπεριφοράς και ρατσιστικής βίας.

Άκρως συγκινητικές οι στιγμές κατά τις οποίες όλοι μαζί οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν από κοινού ένα στεφάνι εις μνήμη των εκτελεσθέντων και το συμβολικό άναμμα 14 κεριών κατά το προσκλητήριο των νεκρών. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και ταυτόχρονη έπαρση της Ελληνικής σημαίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής, «Γεώργιος Ρηματισίδης», ευχαριστεί θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην τελετή αυτή, επώνυμους και ανώνυμους αλλά πολύ περισσότερο τους συγγενείς των εκτελεσθέντων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, αλλά και όλους αυτούς που βοήθησαν ή πρόσφεραν το οτιδήποτε για την δημιουργία αυτού του μνημείου πού στο εξής πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σημείο μνήμης, όχι μόνο για το χωριό μας, την Συκή, αλλά και για ολόκληρο το Πήλιο.

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου προέρχεται από τη συνένωση των δύο Δημοτικών Ενοτήτων Ζαγοράς, Μουρεσίου.

Επισκέπτες

Επικοινωνία

Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου (Δημοτικές Ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου).

Τηλέφωνο: 24263 50103Τ.Κ.: 37001Email: dzag.mour@gmail.com