Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στον ιστορικό Ναό της Αγίας Mαρίνας Κισσού

Τρί, 06/07/2021 - 12:45

 

Ένα μνημείο της περιοχής φαίνεται να αποκτά νεα δυναμική για να κατακτήσει και τούς επόμενους αιώνες, να το γνωρίσουν και να το χαρούν και οι επόμενες γενιές.
Η διαβεβαίωση της Υπουργού κ. Μενδώνη στην σημερινή της επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα Κισσού, ήταν ότι μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με συνέπεια και σωστού χειρισμούς θα γίνει η συντήρηση του μνημείου όπως αρμόζει στην ιστορία του.
Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες όλων για αρκετά χρόνια Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου - Εκκλησιαστικού Συμβουλίου - ιερέα πατήρ Μιχαήλ, Περιφέρειας Θεσσαλίας, βουλευτών του νομού έφτασε η στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού θα υλοποιήσει την συντήρηση του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού.
Την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην επίσκεψη της στον Κισσό συνόδευαν η Υφυπουργός κ. Ζεττα Μακρή και οι βουλευτές Μαγνησίας κ. Αθ. Λιούπης, κ. Κων. Μαραβέγιας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γρ. Ιγκλέσης καθώς και ειδικοί συνεργάτες του υπουργείου που θα επιβλέψουν το έργο.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε και υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων του 17ου αιώνα και σύμφωνα με επιγραφή ανακαινίστηκε το 1774. Καλύπτεται με ενιαία δίρριχτη στέγη που φέρει πλάκες από σχιστόλιθο. Εξωτερικά στις τρεις όψεις του ναού διαμορφώνεται ξύλινο προστώο που στο ΒΑ και ΝΑ άκρο του καταλήγει σε δύο παρεκκλήσια. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα. Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη (1802). Ο ναός παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη, με αποσάθρωση και παραμόρφωση των ξύλινων μελών της με αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων εντός του ναού και την σταδιακή καταστροφή των οροφογραφιών της σε αρκετά σημεία. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, αναλαμβάνουν την πλήρη αποκατάσταση του ναού με την ανάταξη της στέγης και την αποκατάσταση του αγιογραφικού διακόσμου. 

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου προέρχεται από τη συνένωση των δύο Δημοτικών Ενοτήτων Ζαγοράς, Μουρεσίου.

Επισκέπτες

Επικοινωνία

Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου (Δημοτικές Ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου).

Τηλέφωνο: 24263 50103Τ.Κ.: 37001Email: dzag.mour@gmail.com